Wood House 2_Cabin Book Bar  木屋 02_深圳市聚龙山生态公园木屋书吧

 

木屋 02_深圳市聚龙山生态公园木屋书吧
Wood House 02_Cabin Book Bar Of Julong Mountain Eco-Park,Shenzhen,China

建筑面积:265sqm
2021,深圳市,中国
主创及团队:曹振宇、赵甜、CICI
阶段:方案

聚龙山生态公园位于坪山与坑梓交界处,青松西路以北,锦绣中路以南。以“绿龙之园”为公园的规划理念,遵循 “龙文化”的人文轴线与“乡土多样性”的自然轴线,结合时空范畴,演化成为“绿龙理念”。

我们的设计灵感结合场地内现有的树木和植被条件,赋予木屋书吧以“树间”之名。“树”,顾名思义,为场地大草坪中央的约6棵较大树木。设计旨在保持水土、融入环境,因此书吧的设计保留了场地内原有的植被,建筑散落在树木之间,与之自然衍生和互动。“间”,内含空间和时间,同时也含有间歇、休憩、交往和气场的含义,本项目中的“间“也是场地中央树与树之间的间隙,是带有自然气质,能与环境形成有效互动与共生的自然栖息之所。建筑形态结合经典几何元素布置,由公园原有廊道场地通过引道进入,入口处的方型小间为休憩娱乐区,也可以是冥想空间。各功能区域大部分是落地玻璃门窗,朝向四周的大草坪,在此可享受简餐及茶饮,可静览草坪上嬉闹往来的游客和孩童;同时,落地玻璃也自然形成了一个大型景窗,同时室内暖色氛围在夜幕降临时溢出窗外,吸引着公园的访客进入内里,一探究竟。书吧阅览区为本项目的核心区域,以标志性三角元素打造,既有鲜明特性,同时隐匿于树木之间,拥有绿色视野的同时,也为阅览者提供了不同于草坪活动区域的安静角落。

书吧的立面材料选用烧杉木,具有耐候性,与周边廊道的深色屋面也能融合,使得新旧建筑的外观得以协调。室内装饰直接采用暖色的桦木多层板作为完成面,不再进行额外的木饰面装修,控制成本、简化装修的同时,也以原木突出了书吧的文化品质和精神内涵。

“树间”意为栖于自然之间,委身于场地环境之中。设计始终围绕场地上的几棵重要较大的树木进行,将任务书中几个重要功能模块散落在树木之间,与之形成更多的互动,更好的融入树间,伴随它们成长。

Our design was inspired by the existing trees and green on the site, and we gave the name "Tree Space" to the cabin book bar. The "trees", as the name suggests, are approximately six large trees in the center of the site's large lawn. The design aims to preserve the soil and water and integrate into the environment, and the massings are scattered among the trees, naturally derived and interactive with them. "The "Space" in this project is also the gap between the trees, which is a natural habitat with a natural quality and can form an effective interaction and symbiosis with the environment.Also it is a natural habitat with a natural temperament that can effectively interact and symbiosis with the environment. The building form is arranged with classic geometric elements, and is entered through the approach from the original corridor site of the park, and the small square-shaped room at the entrance is a resting and recreational area, which can also be a meditation space. The majority of the functional areas are floor-to-ceiling glass doors and windows facing the surrounding lawn, where visitors and children can enjoy a light meal and tea, and enjoy the view of the playful visitors and children on the lawn quietly ; at the same time, the floor-to-ceiling glass also naturally forms a large picture window, while the warm atmosphere of the interior spills out of the window at nightfall, attracting park visitors to enter in. Reading area of the book bar is the core area of the project, created with the iconic triangle element, which is distinctive and at the same time hidden among the trees, providing a green view and a quiet corner for readers different from the lawn activity area.

The facade of the book bar is made of burnt fir wood, which is weather-resistant and blends with the dark roof of the surrounding corridor, allowing for a harmonious appearance of the old and new buildings. The interior decoration is directly made of warm polywood as the finished surface, without additional wood finish decoration, which controls the cost and simplifies the decoration, but also highlights the cultural quality and spiritual connotation of the book bar with the original wood.

The word "Tree Space" means to live in the nature and to be in the environment of the site. The design always revolves around several important and large trees on the site, and several important functional modules are scattered among the trees to form more interaction with them and better integrate into the trees and grow with them.

 

@JWJZ ARCHITECTURE