The Songdo Library Competition  韩国松岛图书馆国际竞赛提案

 

韩国松岛图书馆国际竞赛提案
Internation Design Competition Proposal For SONGDO Library ,S.Korea
(Third Prize 三等奖)

建筑面积:8,625sqm
2021,松岛市,韩国
主创及团队:曹振宇、赵甜、CICI、李范鹤
阶段:竞赛

东北亚的门户—松岛新城,位于韩国仁川市自由经济区内,海陆空交通便捷,是世界首座设计和规划为国际商务区的海上人工新城市,可持续、绿色、低碳发展是其城市发展的宗旨,也是“绿色城市主义”试点城市之一。通过了解松岛背景,我们将城市肌理、公共空间、绿色自由这些都市成分放在了首位,并在设计中融入这些都市成分,激发、活跃和丰富市民的日常,也同时希望让图书馆更具活力。
建筑的设计概念为书的灯塔,其包含两层含义,第一,灯塔是对其新城填海背景“海洋”的一种纪念,也寄希望其通过更好的融入城市和社区、更绿色环保的理念能引领新城成为可持续、绿色发展的典范;第二,网络时代不管怎样发展,我们认为获取认知、提升感悟以及日益增加的社交需求是图书馆最为重要的基础价值,我们构建了一个巨大的、充满阳光的的天际阅览室,它在功能上是一个图书馆,也希望在精神上产生一种向往,能让人们愉悦心情、获取感悟,成为我们心中的知识灯塔。
在功能分区上,我们适当的将图书馆书库阅览区和教育及后勤办公区进行了分离,靠近南侧的楼主要是书库及阅览功能,靠近北侧道路的楼主要是教育及后勤办公功能,并在二个标高进行了连通,一个通道是地下标高,对应的是展览及公共空间,另外一个是在二层标高,是办公后勤通道。

Songdo New City, the gateway to Northeast Asia, is located in the Incheon Free Economic Zone with convenient transportation by land, sea, and air, and is the world's first new maritime city designed and planned as an international business district with sustainable, green, and low-carbon development as its urban development tenet, as well as one of the pilot cities of "Green Urbanism".By learning about the background of Songdo, priority is given to the metropolitan elements of urban texture, public space, and green freedom, which are integrated into the design made to stimulate, liven up, and enrich the daily life of citizens while injecting more vigour to the library.
The design concept of the building is a beacon of books, which has two meanings. First, the beacon is in memory of the “sea,” from which Songdo International City was reclaimed in the hope of guiding the city in becoming a model of sustainable and green development through better integration of the communities in the city and more environment-friendly concepts. Second, even with the development of the Internet, we believe that the most important basic values of a library are always the acquisition of knowledge, improvement of perception, and increase of demand for social contact. Based on these, a huge skyline that serves as a reading space is built and filled with sunlight. As a library in function, it is also expected to be a beacon of knowledge in our hearts, which can arouse yearning and make us feel joyful and inspired.
The library is properly divided into two functional zones: (1) for stacks and reading and (2) for education and logistics, which are mainly hosted in the southern and northern parts of the building, respectively. The two parts are connected at two elevations: (1) through an underground channel to the exhibition and public spaces and (2) on the 2nd floor to the office and logistics zone. Stacks are categorically distributed by categories in the reading zones, and the bookshelf zones are kept open.


 

@JWJZ ARCHITECTURE